Het is belangrijk dat je ongedierte bij de vogels kunt herkennen. Als je vogels kweekt, kun je sneller last krijgen van ongedierte, omdat je bijvoorbeeld vaker op een beurs komt. Ongedierte kan zich snel verspreiden en dient dan ook tijdig behandeld te worden.

Ongedierte bij parkieten

Als een parkiet ziek is kun je dat vaak merken omdat deze met opgezette veren en op twee poten op een stok slaapt. Na een tijdje zal hij op de grond gaan liggen. Een ziekte kan veroorzaakt worden door een infectie of door verkeerde voeding. Bekende ziekten zijn:

 • Coccidiose, een parasitaire ziekte in de darmen.
 • Zweetziekte, een bacteriële infectie.

Het is bij vogels belangrijk dat je ze goed verzorgd en de vogel goed controleert. Bij een parkiet kun je niet snel zien dat er wat gaande is. Als de vogel in een hoekje gaat zitten ben je vaak al te laat. Controleer je vogels daarom regelmatig. Als je merkt dat een vogel ziek is, plaats deze dan niet bij de andere vogels, maar zet hem apart.

Parasietenbestrijding bij vogels

Als een vogel besmet is met parasieten, is het belangrijk dat je deze gaat bestrijden. Je kunt daarvoor een spray gebruiken. Deze werken tegen diverse insecten zoals teken, vlooien, spinnen, vliegen, muggen, mijten en luizen. De volwassen insecten worden hierdoor gedood en de eitjes, larven en jonge insecten kunnen niet volwassen worden. De veren van de vogel spray je in, de parasieten komen hiermee in aanraking en zullen doodgaan. De spray is voor de vogel zelf veilig. Ook de wanden van de kooi kun je in sprayen, zodat de parasieten geen kans meer krijgen.

Parasieten bij vogels

Er zijn verschillende parasieten die bij vogels voor kunnen komen:

 • Luizen, een veelvoorkomende parasietensoort. Luizen bevinden zich vaak in de veren en kunnen veel schade veroorzaken aan de veren. De lange veerluis kun je met het blote oog goed zien. Je ziet dan donkere streepjes op de staart en op de vleugelveren van de vogel. Ze zijn ongeveer 2-3 mm lang.
 • Schachtmijten zijn kleine beestjes, ze zijn nog geen millimeter groot. Je ziet ze alleen als je de veer tegen het licht houdt. De mijten zitten tegen de schacht van de veer.
 • Rode bloedmijten komen veel voor bij kippen, deze krijgen het vaak van wilde vogels. Tropische vogels komen daarmee minder snel in contact maar kunnen net zoveel last hebben van bloedmijten. Je ziet de bloedluis net met het blote oog, hij heeft acht pootjes en is nog geen millimeter groot. Ze zijn vooral in de nacht actief en zijn zwart als ze niet hebben gedronken en rood na het drinken van het bloed.
 • Noordelijke mijt (Ornithonyssus Sylviarum)t, deze lijkt op de rode bloedmijt, maar bevindt zich permanent op de vogels.

Bek- of vederrot

Bij papegaaien en parkietachtige kan er sprake zijn van bek- of vederrot. Bacteriën zijn hiervan de oorzaak. Het kan zich voordoen in de veren van de vogels of in het bloed van de vogels. Hoe kun je het herkennen?

 • De veren vallen uit, er zit vaak bloed aan de uitgevallen veren.
 • De veerschacht is verdikt.
 • Er zijn kale en rode plekken op de huid van de vogel aanwezig.
 • De snavel krijgt een zwarte kleur.
 • Er is sprake van lusteloosheid en de vogels krijgen een ander eetpatroon.

Ongedierte bij je vogels behandelen

Hebben je vogels last van ongedierte? Probeer dit dan zo snel mogelijk op te lossen. Vogels laten niet snel zien dat ze ziek zijn en je kunt het daarom het beste zo snel mogelijk behandelen. Kijk in de apotheek voor de geschikte middelen. Probeer ook maatregelen te nemen om de ongedierte te voorkomen door goed voor je dieren te zorgen. Gezonde dieren zijn beter bestand om zich tegen parasieten en ziektes te weren.

Heb je vragen of wil je advies over het houden van vogels dan helpt onze klantenservice je graag verder