Kies de juiste vogelkooi voor de aanschaf van jouw vogel. Welke vogelkooi je kiest, is afhankelijk van welke vogelsoort je hebt, of je de vogels binnen of buiten gaat houden en hoeveel vogels je wilt gaan houden.

Formaat vogelkooi

Een goede kooi is van groot belang. We nemen als voorbeeld het uitkiezen van een kooi voor een agapornis, een dwergpapegaai. Stevige tralies en ruimte zijn hierbij belangrijk. Hoe groot de kooi wordt, hangt af van hoeveel vogels je neemt. Als je één dwergpapegaai neemt is een minimale afmeting van 40x40x50 cm zeker aan te raden, groter is altijd beter!

Als je bij voorbaat al weet dat je de vogel ook buiten het hok laat vliegen, kun je daar de maat van het hok op aanpassen. Wil je de vogel nooit uit zijn kooi laten, kies dan een zo groot mogelijke vogelkooi.

Inrichting van een vogelkooi

Voordat je de vogelkooi koopt, is het goed om deze in gedachten al in te richten. Denk hierbij aan het volgende:

  • De vogel kan zijn vleugels goed strekken.
  • Er kunnen genoeg drink- en eetbakjes geplaatst worden.
  • Je kunt voldoende zitstokjes plaatsen.
  • Er kan speelgoed geplaatst worden.
  • Er is voldoende ruimte voor de vogel om te vliegen naast alles wat er in de kooi geplaatst wordt.

Plaatsing vogelkooi

Als je vogel binnenhoudt, dan kun je de vogelkooi bijvoorbeeld in de woonkamer plaatsen. Let er hierbij op hoeveel licht de kooi vangt en of de kooi op een windvrije plaats staat. Plaats de kooi niet rechtstreeks naast het raam en niet in de tocht. Kies een beschutte plek zodat de vogel zich veilig kan voelen. Ook zal de vogel het waarderen als er in een stukje van hok direct zonlicht valt.

Spijlen van een vogelkooi

De tralies van een vogelkooi zijn ook belangrijk. Ze houden van klimmen en klimmen dus omhoog via de spijlen. De spijlen moeten breed genoeg zijn voor hun snavel, zodat de snavel niet klem komt te zitten. Maar niet zo breed dat ze kunnen ontsnappen.

Heb je vragen of wil je advies over het houden van vogels dan helpt onze klantenservice je graag verder