Voordat je een hamster koopt, is het belangrijk om te zorgen voor een goede hamsterkooi. Een hamster kun je houden in een traliehok met een stevige plastic bodem of een speciaal kunststof hamsterhuis. Een houten hamsterkooi is niet aan te raden. Ze zullen daaraan gaan knagen en na een tijdje zullen ze door de kooi heen zijn. De meeste hamsters zijn solitaire dieren, zet ze daarom niet met meerdere in een kooi. Let op: de Roborovski-hamsters kun je wel samen houden in een kooi als ze van hetzelfde geslacht zijn. Waar let je op bij een hamsterkooi

  • De grootte van de hamsterkooi
  • De plek waar je hem neerzet
  • De inrichting
  • Bodembedekking voor in hok

Grootte van een hamsterkooi

Voor een dwerghamster moet de hamsterkooi minimaal 50×40 cm zijn. Bij een Syrische hamster is 80X50 cm beter. Belangrijk om te weten: een hamsterkooi is nooit te groot. Voor de hamster is een kooi met meerdere verdiepingen interessant. Het is belangrijk dat een hamster een plaats heeft om te rusten en om te schuilen. In een ander deel van de kooi kan hij dan spelen, bewegen en eten. Een hamster moet je wel altijd binnenhouden.

Waar plaats je de hamsterkooi?

Een hamsterkooi plaats je niet in direct zonlicht en mag niet in de tocht staan en niet bij harde geluiden. Een hamster heeft namelijk een heel gevoelig gehoor. Een kamer met een constante temperatuur is het beste, de hamster houdt van een warme en behaaglijke omgeving. Als het onder de 10-15 graden is, zal de hamster in winterslaap gaan.

Wat plaats je in de hamsterkooi?

In een hamsterkooi plaats je een schuilplaats, voerbak, drinkbak, veel bodembedekking en een aantal hamsterspeeltjes zoals een loopwiel, zodat ze ook even hun beentjes kunnen strekken.

Bodembedekking hamsterkooi

Voor de bodembedekking en het nestmateriaal voor de hamsterkooi kunnen houtkrullen worden gebruikt. Dit zijn kleine afgeschuurde stukjes van zuiver hout. Stro en hooi zijn voor een hamster als bodembedekking niet geschikt, want dit houdt geen warmte vast. Als nestmateriaal kan het wel gebruikt worden, of als plashoek voor de hamster. Kies niet voor synthetische bodembedekking want dit is gevaarlijk. Wanneer hij dit opeet kan het zorgen voor verstoppingen in de wangzakken, darm of slokdarm.

Heb je vragen of wil je advies over het houden van hamsters dan helpt onze klantenservice je graag verder.