Kippen

Kippen

Echte dierenliefhebbers winkelen bij Dierenoutlet.nl
  • Snel GRATIS thuis bezorgdVanaf €50 voor 22:00u besteld, morgen in huis
  • Sparen voor leuke kortingenSpaar mee bij elke aankoop voor extra korting
  • 60 dagen bedenktijd en geld terugNeem 60 dagen de tijd om te bedenken
  • Enthousiaste KlantenserviceStuur een bericht of bel ons: 085 001 2025
Snel nodig? Afhalen kan ook:Kijk voor meer informatie bij de verzendinformatie

Zeven aanschaf tips voor onbezorgd kippen houden

Het houden van kippen is hot! En dat is begrijpelijk. Kippen hebben genoeg ruimte in een gemiddelde achtertuin, zorgen voor lekkere en verse eieren en helpen mee om het groenafval op te ruimen. Ook zijn ze gemakkelijk te houden en maken ze je tuin erg gezellig.

1. Kippenhok

Zonder kippenhok geen kippen. Kippen hebben een nachthok nodig waar ze kunnen slapen en terugtrekken als er gevaar dreigt. Een apart legnest (die vaak aan het nachthok vast zit) gebruiken kippen om eieren in te leggen. Als je niet wilt dat de kippen vrij door de tuin scharrelen, dan kan je het beste kijken naar een kippenhok met ren.

2. Bodem en nestmateriaal

Kippen zijn niet snel kieskeurig en lopen eigenlijk op alles. Om het onszelf zo gemakkelijk mogelijk maken, is het raadzaam om in het nest wat zaagsel, stro en tabakstelen (tegen bloedluizen) te leggen. In het nachthok is zaagsel of hennepvezel voldoende. Deze materialen zijn absorberend wat de uitwerpselen opvangt. In de ren kun je het beste beukensnippers, zand of aarde gebruiken. Zolang het bodemateriaal is. Kippen hebben namelijk een hekel aan waterplassen.

3. Kippenvoer en –drinkbakken

Kippen zijn erg slordig in verglijking met andere huisdieren. Een simpele schaal met voer of water raakt snel bevuild. Dit komt de kwaliteit niet ten goede en de kippen kunnen hier sneller ziek worden. Kies voor een kippenvoerbakmet scheidingsvakjes zodat ze lastig kunnen selecteren. Een voer en drinkbak die je ophangt of op pootjes voorkomt een hoop vuil in de bakken. Voerautomaten zoals Wise of de feedomatic gaan ongedierte en voerverspilling tegen.

4. Kippenvoer

Als je wilt dat jouw kippen zoveel mogelijk verse eieren leggen, dan is het geven van voornamelijk legkorrel het beste. Let wel op de kwaliteit van de legkorrel. Dit komt namelijk direct terecht in het ei. Kies daarom bijvoorbeeld voor biologisch kippenvoer. Wissel af met kippengraan, insecten zoals kippensnacks en groenafval uit de keuken.

5. Bloedluis bestrijding

Als kippenhouder zal je er ongetwijfeld weleens mee te maken krijgen: Bloedluis. De jusite benaming is bloedmijnt maar de term bloedluis wordt vaker gebruikt. Om bloedmijt te bestrijden moet je specifieke producten gebruiken. Bestrijdingsproducten voor luizen werken namelijk nite altijd. Voor meer informatie zie onze bloedluisbestrijdingsproducten.

6. Ongediertebestrijding

Waar kippenvoer is, zijn muizen, vogels en soms zelfs ratten. Let bij de aanschaf van jouw kippenspullen hier op. Kies voor een voerbak waarbij de kippen niet kunnen selecteren of kies zelfs voor een trapbak waar het ongedierte helemaal niet bij kan. De juiste producten hiervoor vind je in onze shop onder de categorie ongediertebestrijding.

7. Kuikens opfokken

Als je kippen én een haan hebt, dan kun je de kippen de eieren laten uitbroeden tot kuikens. Heeft de kip geen zin om te broeden? Dan kan je het uitbroeden van eieren ook overlaten aan een broedmachine. Als de kuikens zijn uitgekomen, geef je ze een goede warmtebron zodat ze kunnen overleven. Kuikens hebben naast speciaal kuikenvoer, liefde nodig.