Vuurwerk kan stress bij katten veroorzaken. Katten kunnen niet plaatsen waar het geluid vandaan komt en kunnen in paniek raken. Socialiseren is daarom bij katten en andere dieren van groot belang. Bij een kat loopt de socialisatieperiode van drie tot veertien weken. Begin vanaf dit moment ook met vreemde geluiden, zodat ze er aan wennen en niet direct in paniek raken (bouw het rustig op). Dit kan tijdens oud en nieuw de stress bij katten verminderen. Andere oplossingen voor stress bij katten worden je hier uitgelegd, zodat je de stress bij katten kunt verminderen.

Angst bij katten voorkomen

Op het moment dat er weer veel geknald gaat worden buiten, is het verstandig om een paar maatregelen te nemen wat de stress bij katten zal verminderen:

  • Laat binnen het licht aan en zet een radio of tv aan, hierdoor komen de geluiden van buiten minder hard binnen bij je huisdier.
  • De ramen en gordijnen dichthouden, zodat je kat de flitsen van buiten niet (of minder) ziet.
  • Zorg dat je kat een veilige, eigen plaats heeft, zoals een huisje in een krabpaal of een doos met een dekentje onder het bed of in de kast.
  • Leid je kat af door er (extra) mee te spelen of geef de kat eten.
  • Laat de kat niet buiten, als de kat buiten schrikt is de kans groot dat ze uit angst wegrent. Waarheen? In een normale situatie vindt de kat de weg naar huis terug, maar hij zal niet teruggaan naar de plek waar hij erg is geschrokken. Houdt de kat daarom een paar dagen, voor en na het vuurwerk, binnen.
  • Gebruik rustgevende- of kalmerende middelen voor je katten, bijvoorbeeld Feliway.

Je kat helpen bij vuurwerk stress

Als het vuurwerk stress bij katten geeft, kun je altijd een rustgevend middel aan je kat geven. Doe dit alleen wanneer je kat heel erg bang of paniekerig is. Als je kat niet of nauwelijks op vuurwerk reageert, hoef je je kat uiteraard geen kalmerend middel toe te dienen tijdens het vuurwerk. Laat je huisdieren niet alleen tijdens het vuurwerk. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren waardoor een rustige kat alsnog in paniek raakt. Het is dan wel zo prettig en vertrouwd dat het baasje in de buurt is.

Heb je vragen of wil je advies over het houden van katten dan helpt onze klantenservice je graag verder.