
Verwijder een teek het liefst binnen 24 uur. Een besmette teek zal een ziekte na ongeveer 18 a 24 uur overdragen. Daarom is het belangrijk dat je jezelf en je huisdier na elk uitje in een tekengebied meteen controleert. Hoe eerder je een teek vindt, hoe kleiner de kans op een ziekte!
Wat lees je in dit artikel?
- Een teek vewijderen in 10 stappen
- Handige tekentangen
- Wat is een teek?
- Waar vind je een teek?
- Brengen teken ziektes over?
- Hoe houd je teken op afstand?
- Waar moet je op letten na het verwijderen van een teek?
Een teek verwijderen in 10 stappen
Het verwijderen van een teek vraagt om een goede aanpak, want het is niet de bedoeling dat je de teek stuk trekt tijdens het verwijderen. De teek zal dan zijn maaginhoud legen en kan hierdoor een ziekte overdragen of een ontsteking veroorzaken.
Een teek verwijderen bij je huisdier
Vind je huisdier het spannend als er aan hem of haar gefriemeld wordt? Vraag dan of iemand anders je wilt helpen je dier vast te houden en te kalmeren, terwijl jij de teek verwijderd. Als het echt niet gaat, schakel dan de hulp in van een dierenarts. Ook wanneer de kop van de teek blijft zitten is het verstandig de dierenarts te raadplegen.
- Gebruik een speciale tekentang (haakmodel)
- Veeg met twee vingers het haar opzij op de plek waar de teek zit
- Nu de teek goed zichtbaar is, plaats je voorzichtig de tang of pincet bij de kop
- Knijp niet in de teek!
- Draai de teek 360° rond en trek tegelijkertijd zachtjes omhoog
- Is de teek los? Controleer dan of de kop er nog aan zit
- Ontsmet de plek waar je de teek verwijderd hebt met alcohol van 70%
- Was je handen goed met zeep
- Desinfecteer je tekentang of pincet met kokend water
- Houd de plek goed in de gaten op eventuele ontstekingen
Een teek verwijderen bij jezelf
Het verwijderen van een teek bij jezelf gebeurd op dezelfde manier als bij je huisdier. Ook dan is het van belang dat je goed kijkt of de teek er in zijn geheel uitgehaald is. Zit het kopje nog in je huid? Neem dan contact op met je dokter. Houd de plek waar de teek heeft gezeten goed in de gaten en noteer de datum van wanneer je de teek hebt verwijderd. Mocht er een rode kring vormen om de plek of een ontsteking ontstaan, ga dan onmiddellijk naar de dokter.
Een handige tekentang
Voor het verwijderen van een teek kun je het beste gebruik maken van een daarvoor bedoelde tekentang. Zo loop je minder risico dat je de teek stuk trekt tijdens het verwijderen. Ook is het hygiënischer om niet een pincet te gebruiken die je ook voor het plukken van je wenkbrauwen gebruikt.
Wat is een teek?
Een teek ziet eruit als een heel klein, plat spinnetje. Ze voeden zich met het bloed van dieren en van mensen. Teken zitten vaak in struikgewas en wachten daar geduldig op een nietsvermoedend dier of mens. Zodra hun slachtoffer in de buurt komt, kruipen ze op hun nieuwe gastheer. De teek bijt zich vervolgens vast in de huid en drinkt het bloed. De huid wordt pas losgelaten als de teek helemaal vol zit.
Waar vind je een teek?
Teken tref je voornamelijk in bossen, weilanden, duinen, parken en tuinen. Ze zitten dan in het hoge gras of in struikgewas. Dit is precies de hoogte waar de poten van een dier langskomen of de benen van een mens. Het is een fabeltje dat teken uit bomen vallen. Teken kunnen namelijk niet springen zoals een vlo dat kan.
Waar zit de teek het liefst?
Teken hebben een voorkeur voor warme plekjes. Wanneer ze eenmaal hun plekje gevonden hebben, blijven ze daar wel 3 tot 10 dagen zitten. Vaak vallen ze pas op wanneer ze al helemaal volgezogen zijn. Er zijn een aantal plekjes op het lichaam waar teken het liefst zitten. Controleer deze plekjes dan ook meteen zodra je in een gebied bent geweest waar teken aanwezig zijn.
Bij huisdieren
Bij honden en katten vind je een teek vaak op de kop, hals, oksels en in huidplooien. Het kan soms lastig zijn ze te vinden in de vacht van onze huisdieren. Tijdens het aaien wil het wel eens voorkomen dat je opeens een bobbeltje voelt. Wanneer je het haar opzij veegt zie je daar de volgezogen teek zitten.
Bij mensen
Teken zitten bij mensen het liefst in de haarlijn, oksel, bilnaad, knieholte en in de lies. Wanneer je je begeeft in een gebied met teken, doe je er goed aan om regelmatig even je benen te controleren. Teken kruipen via je benen omhoog en dan kan je ze nog op tijd wegtikken.
Brengen teken ziektes over?
Helaas wel. De meest voorkomende tekenziekte is de ziekte van Lyme. Zo’n 20% van de tekenpopulatie in Nederland is besmet met Lyme. Naast dat er jaarlijks ongeveer 25.000 mensen besmet worden met deze akelige ziekte, kunnen ook huisdieren goed ziek worden van een besmette teek. Let op de volgende symptomen na een tekenbeet:
– Lusteloosheid
– Kreupelheid
– Koorts
– Bloedarmoede
– Gezwollen gewrichten
Hoe houd je een teek op afstand?
Echt helemaal voorkomen dat jij of je huisdier een tekenbeet oploopt is lastig. Teken zijn zo minuscuul dat ze dwars door je broek kruipen en soms zelfs een tekenpipet in de nek van je dier overleven. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het risico te verkleinen:
Tekenpreventie bij je huisdier
Bescherm je dier met speciale tekendruppels of een tekenbandje. Probeer je hond zo veel mogelijk op de paden te houden, waar geen struikgewas groeit. Controleer je dier dagelijks op de plekken waar de teken het liefst zitten.
Tekenpreventie bij jezelf
Wanneer je je in een tekengebied bevindt, draag dan dichte schoenen en blijf op de paden. Er zijn speciale geïmpregneerde tekensokken die zo gemaakt zijn dat de teek geen houvast kan krijgen en hierdoor van je af valt. Stop je broekspijpen in je sokken voor extra bescherming. Je onbedekte huid in sprayen met een insecten werend middel dat DEET bevat is ook aan te raden.
Waar moet je op letten na het verwijderen van een teek?
Houd de plek waar de teek zat goed in de gaten. Het is namelijk mogelijk dat er eventuele ontstekingen komen. Ook kan je een rode kring gaan zien. Ga meteen naar een dokter of huisarts wanneer de plek ontstoken raakt bij jezelf of bij jouw huisdier.