Elk knaagdier heeft zijn eigen karakter. Welk knaagdier pas het beste bij jou? Wordt het een cavia, hamster, konijn, gerbil of een ander knaagdier?

Aanschaf van een knaagdier

Elke soort knaagdieren heeft andere wensen en behoefte, denk voor de aanschaf goed na over welke dier het beste bij jou past en wat je kunt bieden.

 • De zorg van het knaagdier. Een knaagdier in huis nemen is een verantwoordelijkheid en kost tijd.
 • De ruimte die het dier nodig heeft. Een knaagdier heeft natuurlijke levensbehoeften, zodat het diertje zijn natuurlijke gedrag kan blijven vertonen.
 • Een dier om te knuffelen of om naar te kijken? Ratten en cavia’s zijn redelijk tamme dieren. Je kunt ze vaak optillen en ermee spelen. Maar muizen, dwerghamsters en gerbils zijn soms lastig te hanteren.
 • Groepsdier of een dier wat je alleen kunt houden? Hoeveel ruimte heb je? Denk bij meerdere dieren ook aan een groter verblijf, kun je deze plaatsen?
 • Leeftijd, sommige knaagdieren worden veel ouder dan andere. Denk hieraan voor de aanschaf.

Mannetje of vrouwtje?

Of je een mannetje of vrouwtje neemt, hangt af van welk knaagdier je kiest. Als je meerdere knaagdieren wil, dan kun je meestal beter vrouwtjes nemen, deze kunnen samen worden gehouden. Mannetje samen lukt over het algemeen niet. Een mannetje en vrouwtje kan ook, maar hier krijg je geheid kleintjes van. Als je dit wilt is dat zeker leuk, anders kun je denken aan castratie van het mannetje.

Knaagdieren knuffelen

Veel kinderen zijn dol op knaagdieren en willen ze graag knuffelen, maar niet alle dieren zijn daar van gediend. Ook al zien ze er uit om te knuffelen, niet alle soorten zijn heel tam. Wil je knuffelen met je knaagdieren, kies dan voor een konijn, cavia of een rat.

Levensverwachting knaagdieren

Bij de aanschaf van een knaagdier speelt de levensverwachting ook een rol. Zo wordt een chinchilla gemiddeld 10-15 jaar oud en een hamster, muis of rat slechts 2-4 jaar.

Op vakantie, wat te doen met je knaagdier?

Als je op vakantie gaat, wat doe je dan met je knaagdier? Wie gaat er voor het beestje zorgen? Het is belangrijk om hier ook over na te denken.

Verzorging knaagdieren

 • Voeren, een knaagdier heeft iedere dag verse voeding nodig. Zeker als ze met meerdere knaagdieren in een kooi aanwezig zijn.
 • Schoon drinkwater, het is belangrijk om iedere dag het water te verversen. Het kan zijn dat er voeding, ontlasting of andere dingen in het drinkwater terecht zijn gekomen. Je kunt hier ook rekening mee houden bij de aanschaf van een drinkfles.
 • Verblijf verschonen, dit hoeft niet dagelijks, maar dien je wel goed bij te houden.

Zindelijkheid knaagdieren

Een hamster is snel zindelijk en zal zijn eigen hok maar op één plekje vervuilen. Dit kun je een rat of een konijn ook aanleren. Maar een cavia laat zijn ontlasting overal in het verblijf vallen en dan kost het je meer tijd om het hok te verschonen. Mannelijke muizen en ratten kunnen ook geur verspreiden, dan moet een hok vaker verschoond worden. Een gerbil produceert weinig urine en heeft niet zo vaak een schoon hok nodig. Om het jezelf gemakkelijk te maken kun je gebruik maken van een knaagdieren toilet.

Leefwijze knaagdieren

Veel knaagdieren krijgen een te klein verblijf. Het gevolg daarvan is stereotiep gedrag. Een chinchilla is hier bijvoorbeeld heel gevoelig voor. Denk dus goed na over wat voor verblijf je voor je knaagdier koopt. Een knaagdier moet zijn natuurlijke gedrag kunnen blijven houden. Veel knaagdieren zijn dan ook groepsdieren. Als ze in hun behoeften kunnen voldoen, hebben ze dus ook minimaal één andere soortgenoot nodig. Als je maar één dier wilt is een hamster het meest geschikt.

Knaagdierverblijf inrichten

Bij een knaagdierverblijf zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken:

 • Een knaagdier moet voorzien zijn in zijn basisbehoeften. Slapen, eten en drinken, verstoppen, de omgeving onderzoeken en contact met soortgenoten.
 • Veel knaagdieren houden niet van onoverdekte open ruimten. Een eet- en drinkbak kun je het beste aan de zijkant van een verblijf zetten.
 • Een knaagdier heeft voldoende schuilplaatsen nodig in zijn verblijf.
 • Een goede bodembedekking is belangrijk, hamsters graven graag en hebben het liefst minimaal 15 cm als bedekking.
 • Ratten, muizen en chinchilla’s klimmen graag, meerdere verdiepingen in het verblijf is voor deze dieren dan ook aan te raden.
 • Een cavia of konijn houdt ervan om veel oppervlakte te hebben en loopt graag een keer door je huis of tuin.
 • Een hamster of chinchilla houdt zijn vacht graag schoon door in zand te baden. Een zandbad is dus ideaal voor hun verblijf.

Heb je vragen of wil je advies over het houden van knaagdieren dan helpt onze klantenservice je graag verder.