Bij knaagdieren kun je een knaagdiertoilet in het verblijf maken. Sommige knaagdieren kun je eenvoudig zindelijk maken, zoals ratten. Konijnen doen hun behoefte vaak al vanzelf in één hoek. Een zindelijk knaagdier is ideaal, want dan hoef je alleen het toilet te verschonen. Een knaagdiertoilet is erg hygiënisch en het hok is makkelijk schoon te houden.

Knaagdier zindelijk maken

Als je je knaagdier zindelijk wilt maken zet je het toilet neer op de plaats waar het beestje zijn behoefte doet. Knaagdieren willen graag een vaste plek aanhouden. Als voorbeeld nemen we het zindelijk maken van een rat, maar voor andere knaagdieren werkt het ongeveer hetzelfde:

  • Een rat gaat plassen als hij zijn staart omhoog doet. Zie je dat hij gaat plassen, zet hem dan op het toilet.
  • In het bakje kun je wat ontlasting en bodembedekking met urine leggen. De rat zal dan denken dat hij hier al eerder zijn behoefte heeft gedaan en het nog een keer op dezelfde plek doen.
  • Plaats een toilet in een strategische hoek in de kooi, want de mannetjes en sommige vrouwtjes markeren hun territorium.

Knaagdiertoilet onderhouden

Een knaagdiertoilet dien je te onderhouden. Het is belangrijk dat je het schoon blijft houden door het regelmatig te voorzien van een schone bodembedekking. Als een knaagdier eenmaal zindelijk is, zal hij gebruik blijven maken van dit toilet.

Bodembedekking knaagdiertoilet

In het toilet kun je hetzelfde bodembedekking doen als in het hok, maar er zijn ook speciale vullingen te krijgen. Een materiaal in het toilet dat goed absorbeert houdt de meeste stank vast. Hierdoor kan je ook met meer plezier genieten van je knaagdieren.

Heb je vragen of wil je advies over het houden van knaagdieren dan helpt onze klantenservice je graag verder.