Als het koud wordt bevriezen de kippendrinkbakken. Dat is niet goed. Kippen hebben elke dag drinkwater nodig om in optimale conditie te blijven. In de winter is dat erg belangrijk, omdat ze veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur constant te houden. Een drinkbak vorstvrij houden in de winter is daarom een absolute must.

De meest praktische manier om een drinkbak voor kippen ijsvrij te houden, is door een drinkbakverwarmer te gebruiken. Dit is een, vaak geïsoleerde, plaat die warmte naar boven afgeeft waar je de kippendrinkbak op zet. Hierdoor kan het drinkwater niet bevriezen. Drinkbakverwarmers heb je ook in kabel vorm voor drinkbakken die je er niet op kunt zetten.

Mogelijkheden om het drinkwater ijsvrij te houden zonder elektriciteit

  1. Suiker aan het water toevoegen. Suiker verlaagt het vriespunt, maar zorgt er ook voor dat de maag meer water nodig heeft om het suiker in het drinkwater te verwerken. Voeg maximaal 25g toe op een liter water. Meer toevoegen is slecht voor de gezondheid van je kippen. Deze oplossing verlaagt het vriespunt minimaal en is daarom alleen geschikt bij milde vorst.
  2. Het kippenhok isoleren. Door het kippenhok te isoleren zal het warmer blijven in het kippenhok. Ook deze manier om het water ijsvrij te houden, werkt minimaal en is alleen bij milde vorst te gebruiken. Pas op dat er geen condens op de kippen ontstaat, dit voorkom je door goed te blijven ventileren.

Mogelijkheden om het drinkwater ijsvrij te houden met elektriciteit

  1. Sluit een drinkbakverwarmer of een verwarmingskabel aan om de drinkbak voor jouw kippen ijsvrij te houden. Een drinkbakverwarmer is effectief omdat het met een minimale stroomverbruik het drinkwater tot wel -15C graden ijsvrij kan houden. Drinkbakverwarmers zijn er in verschillende maten, dus er is er altijd wel één geschikt voor de drinkbak die jij gebruikt voor je kippen. Een drinkbakverwarmer is veilig omdat de voltage niet boven de 24V uitkomt. De kippen kunnen daardoor niet op een gevaarlijke manier onder stroom komen te staan.
  2. Door het water in beweging te brengen met een pompje kun je er ook voor zorgen dat het water tijdens milde vorst niet bevriest. Omdat je voor deze oplossing stroom nodig hebt, raden we je aan om voor een drinkbakverwarmer te kiezen. Deze hebben met minder stroomverbruik vaak meer resultaat.

Konijnen drinkfles vorstvrij houden

Om een drinkfles voor konijnen of cavia’s vorstvrij te houden zijn er andere mogelijkheden. Je kunt gebruik maken van een thermohoes (dat ook in de zomer verhitting tegengaat), maar deze zorgen alleen bij minimale vorst dat het water niet bevriest. Gelukkig zijn ook hier oplossingen voor te krijgen, waarmee je bij strenge vorst de konijnendrinkfles vorstvrij kan houden. Maak gebruik van een drinkbakverwarmingskabel of van een speciale drinkfles met ingebouwde verwarming. Deze werken zeer goed om het drinkwater van je konijn of cavia vorstvrij te houden.

Heb je vragen of wil je advies over het houden van kippen dan helpt onze klantenservice je graag verder.