Bloedluizen komen veel voor bij kippen. Overdag verstoppen zij zich in de kieren en gaten van een kippenhok. In de nacht worden ze actief en vallen ze de kippen aan.

Symptomen bloedluis

Kippen met bloedluis hebben last van jeuk en zien er vermagerd uit. Ze kunnen sterven aan de gevolgen van bloedluis. De luizen zuigen het bloed van de kippen op, hierdoor raken de kippen verzwakt.

Bloedluis bestrijden

Bloedluizen bestrijden is van groot belang. Je dient de bloedluis bij de kippen te bestrijden, maar ook in het verblijf of nest. Middelen die je daarvoor kunt gebruiken zijn:

  • Biosil: deze vloeistof kan aan worden gebracht op een oppervlak van het kippenverblijf en op de kippen zelf. Dit kan met een vernevelaar. Om het aan te brengen in kieren en andere moeilijk bereikbare plekken, kun je een kwastje gebruiken. Als de bloedluis in contact komt met het middel gaan ze dood.
  • Finecto+: hiermee worden volwassen bloedluizen en de larven aangepakt. De larven en luizen die in aanraking komen met het product, drogen uit en gaan dood. Je brengt dit middel ook aan met een vernevelaar in het kippenverblijf. Let op: het materiaal wat je hebt behandeld kan wit uitslaan.
  • M50 LA: dit middel breng je aan in het verblijf met een vernevelaar of kwast. Als het is opgedroogd blijft er diatomeenaarde over. Als bloedluizen zich hierover verplaatsen, schuren ze zich open en gaan ze dood door uitdroging.
  • M50 Q: te gebruiken op lastig bereikbare plaatsen. De bloedluizen zullen direct doodgaan. Het middel is wel minder lang actief. Het is erg geschikt om lastig bereikbare plaatsen te behandelen.

Bloedluis bij kippen bestrijden

Het kan voorkomen dat de bloedluizen zo actief zijn, dat ook de kippen zelf behandeld moeten worden. Je zou daarbij kunnen denken aan de volgende producten:

  • Koudijs luis/worm: als kippen bloedluis hebben kun je twee druppels van dit middel in de nek aanbrengen. Alle parasieten, mijten en luizen worden nu gedurende vier tot zes weken gedood.
  • U3-spray en poeder: hiermee kun je alle bloedluizen op de kip doden. Het beste kun je dit in de avond doen, omdat de bloedluizen in de avond en nacht het meest actief zijn.
  • 404 vogel spray: een middel tegen bloedluizen, vlooien en mijten.

Natuurlijke middelen om bloedluis te bestrijden

Bloedluizen kunnen ook op een natuurlijke manier bestreden worden. Hiermee kun je de bloedluisplaag verkleinen. Omdat luizen niet van een sterke geur houden, kun je het volgende doen:

  • Tabakstelen: je kunt het legnest van de kippen en de bodem van het verblijf hiermee bedekken. Ze houden niet van de sterke geur en zullen op afstand blijven en de kippen niet bereiken.
  • Nestkruiden: zelfde werking als tabakstelen, bloedluizen zullen de frisse en sterke geur willen vermijden.
  • Picosan droogbad: hiermee wordt het vocht uit de bodem gehaald, het is voor de bloedluis lastiger om te overleven.

Bloedluis voorkomen

Bloedluizen houden van donkere en warme omstandigheden. Ze verstoppen zich in allerlei kieren en hoekjes van een kippenverblijf. Het kan deels voorkomen worden door hokken goed schoon te houden en echt grondig te reinigen. De bloedluizen overleven het niet bij verhitting van 60-70 graden, gedurende minimaal 20 minuten. Een kippenverblijf kan met stoom worden verhit, zo kom je zeker van de bloedluis af. De kippen moeten daarbij wel tijdelijk verhuisd worden. Toch bestaat er een kans dat er plaatsen gemist worden met de verhitting. Je kunt in plaats daarvan ook bloedluis dodende middelen gebruiken.
Middelen voor bloedluis te bestrijden vind je hier.

Heb je vragen of wil je advies over het houden van kippen dan helpt onze klantenservice je graag verder.