JavaScript lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser. Voor de beste gebruikerservaring, zorg ervoor dat javascript ingeschakeld is voor uw browser.
Informatie: Speelgoed voor honden Een hondenvacht verzorgen
Informatie: Tips over kattenspeeltjes Vlooien bij katten bestrijden
Informatie: Vogelkooi voor binnen kiezen Ongedierte bij vogels herkennen
Informatie: Bloedluis bij kippen bestrijden Kippendrinkbak vorstvrij houden
Informatie: Voordeel van een Knaagdiertoilet Welk knaagdier past bij jou?
Informatie: Algen verwijderen in het aquarium Het aquarium schoonmaken
Informatie: Muizen in en om het huis bestrijden Vogels bijvoeren in de winter
Algen verwijderen in het aquarium kan op twee manieren, je kunt de oorzaak aanpakken of de algen bestrijden. Een combinatie van deze methodes werkt vaak het beste. Denk bij het verwijderen van algen altijd eerst aan het welzijn van de vissen in het aquarium. Kijk ook bij aquarium schoonmaken.
Om de algen goed te kunnen bestrijden wil je weten welke soort alg in je aquarium zit. Soms kunnen er ook meerdere soorten algen zitten. Algen in het aquarium ontstaan bijna altijd doordat er een onbalans is in de waterwaardes. Per alg zijn er unieke oorzaken, die lees je hieronder.
Begin zo snel mogelijk met het verwijderen van algen uit je aquarium. Ze vermenigvuldigen zich namelijk sneller als het er meer zijn. Haal overwoekerde bladeren weg, knip draadalgen af. Was stenen schoon en zuig grote hoeveelheden algen weg bij het water verversen. Een klein beetje alg in het aquarium is normaal, maar zorg ervoor dat ze nooit de overhand krijgen.
Nadat je de algen zoveel mogelijk hebt verwijderd, ga je aan de slag om de oorzaak van het ontstaan van de algen op te lossen. Als je niets doet komen ze net zo hard weer terug. Tips om de algen te verwijderen staan hieronder.
Algen kunnen groeien als er bepaalde afvalstoffen overmatig aanwezig zijn. Aquariumplanten zijn ingewikkeldere organisme dan algen en hebben meer verschillende voedingen nodig om te groeien. Als je bijvoorbeeld veel meer nitraat hebt dan fosfaat, zullen je aquariumplaten niet verder groeien maar de algen wel. Je kunt dit het beste voorkomen door bij te voeden.
Door het aquariumwater te meten met aquariumtesters kom je erachter welke voedingstof in je aquarium ontbreekt. Je kunt complete plantenvoeding geven, maar ook specifiek fosfaat of bijvoorbeeld ijzer aan het aquarium toevoegen.
Planten en algen zijn afhankelijk van licht voor de fotosynthese. Geef je de planten wat ze nodig hebben, dan zullen ze geen voedingsstoffen voor algen overlaten. Stel je de verlichting verkeerd af, dan blijven er voedingstoffen over en kunnen de algen groeien. De beste verlichting die je kunt gebruiken is verlichting die je kan dimmen. Probeer dan een beekje tussen de bomen te symboliseren. Dit beekje krijgt alleen tussen 11:00 en 15:00 uur volle licht, daarna wordt het gedimd door bomen aan weerskanten. Kan jouw verlichting niet dimmen, houdt dan maximaal 9 tot 11 uur aan voor de verlichting.
Een belangrijke voedingstof voor planten die snel ontbreekt is CO2. Bij een gebrek aan CO2 in het aquarium, kunnen de planten niet volledig gebruikmaken van de voedingstoffen die in het aquarium aanwezig zijn. Er zijn verschillende manieren om CO2 toe te voegen aan het aquarium. Denk hierbij aan vloeibare CO2 van easy-carbo tot een volledige CO2 set.
Let op de zuurgraad van het water, deze moet af worden gestemd op de vissoorten die in je aquarium leven. De zuurgraad kan ook een belangrijke factor zijn om de algengroei aan te pakken. Een hoge pH waarde van meer dan 7,5 wordt vaak in verband gebracht met een aantal algensoorten.
De blauwalg is een andere soort algensoort. Het is een hardnekkige bacterie die een slijmerige stinkende substantie veroorzaakt. Blauwalg ontstaat vaak als je het aquarium verwaarloost. Het begint met kleine plekjes op de bodem en als je te lang wacht, groeit je aquarium langzaam dicht. Blauwalg uit je aquarium verwijderen.
Heb je vragen of wil je advies over het aquarium of tropische vissen dan helpt onze klantenservice je graag verder.